13 Aralık 2013 Cuma

Teknolojinin hayatımızdaki yeri

İlyas SAĞLAM
Dünya sürekli yeni gelişmeler ışığında değişiyor. Yeni teknolojik gelişmeler, artık tüm insanları aynı derecede ilgilendiriyor. Tüm insanların ortak hobisi olmuş durumdadır. Bilgisayarlar, cep telefonları, mp3 çalarlar, vs. daha nice teknolojik cihazlar herkesin merakını çekmekte ve kullanım alanına girmektedir. Yaptığı işi gereği bilgisayar kullanmak veya cep telefonuyla görüşmek bir çalışana yetmemekte, aynı cihazları kendi özel hayatında da kullanmakta ve bu ürünlerle ilgili ciddi harcamalar yapmaktadır.

Son yüzyılda teknolojiyi kullanmayan firmalar günümüze ulaşamamakla birlikte, ticari faaliyetleri de son bulmuştur. Emeğe dayalı üretimleri artık başka şekilde yorumlanmaya ihtiyaç duyulmuştur. Kas gücü ile yapılan işler artık akılla yapılmaktadır. Düşünüyorsunuz ve bir program yazıyorsunuz onlarca hatta binlerce insanın yapması gerektiği işleri sadece o program yapmaya başlıyor. Dolayısıyla zamanla bazı kavramlar ve meslekler tarihe karışıyor. Üretimden, son kullanıcıya kadar her aşamada teknoloji kullanılmaktadır. Teknoloji sadece üretimde kullanılan bir birim değil; bir sektör haline gelmiş olup, diğer tüm sektörleri de aynı zamanda kendisine mahkûm etmiştir. Partner olarak da kendisine telekomünikasyonu seçerek akıllıca bir seçim yapmıştır.

Telekomünikasyonun hızla gelişmesi ve teknolojik ürünlerle birlikte kullanılmasıyla internet denen sanal bir dünya meydana getirdi. Dolayısıyla firmaların çalışma şekli de değişti. Ürünlerini sanal ortamda tüm kullanıcılara ulaştırmakta ve aynı zamanda tahsilâtını da bu sanal ortamda yapmaktadır. Bu işlemi yaparken bankaların da teknolojiyi ve interneti güvenli bir şekilde bir arada sunması, ayrı ve güzel bir gelişme olarak da değerlendirebiliriz.

Son kullanıcı yani tüketici ürün alırken artık mağazaları fiziksel olarak değil, internet ortamında mağazaları dolaşmakta ve ürünleri daha ayrıntılı bir şekilde hem de karşılaştırmalı olarak inceleyerek satın alma kararı almaktadır.

Yukarıda teknolojiyle ilgili konuya bireylerle giriş yaptık çünkü; günümüzde teknolojiyi kullanma zorunluluğu bireye kadar inmiştir. Teknolojik ürünler hayatımızın her anında mecburi olarak, sahip olmamız gereken bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Teknolojiyi kullanmıyorum demek; ya da teknolojiye ihtiyacım yok demek imkânsız hale gelmiştir. Elektriklerin tüm şehirde bir gün boyunca kesintiye uğraması, birçok iş kolunu durdurması ile birlikte günlük yapmamız gereken birçok işlemimizi de yapamamamız anlamına gelecektir.

Dolayısıyla teknolojisiz bir hayat düşünülemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder